Herpes symptomer: Sådan genkender du herpes i munden og herpes genitalis - Nordic Tests ApS

Allt du bör veta om Herpes: Symtom, infektion, prevalens, behandling.

Hur behandlas herpes?

Behandling av herpes fokuserar på att lindra symtom och minska antalet utbrott. Antivirala läkemedel som aciklovir, valaciklovir och famciklovir används för att förkorta utbrott och minska svårighetsgraden. Dessa läkemedel kan tas vid de första tecknen på ett utbrott för att minimera symtomen eller dagligen som suppressiv terapi för att minska frekvensen av utbrott. Förutom medicinsk behandling är det viktigt att hålla det drabbade området rent och torrt, undvika att röra vid blåsorna och tvätta händerna noggrant för att förhindra spridning av viruset. Mer information finns på Sundhed.dk.

Hur smittar herpes?

Herpes simplex-virus (HSV) smittar genom nära fysisk kontakt med en infekterad persons hud, slemhinnor eller kroppsvätskor. Det finns två typer av herpesvirus: HSV-1, som ofta orsakar munsår runt munnen, och HSV-2, som vanligtvis är ansvarigt för genital herpes. Smitta kan ske genom kyssar, oralsex, vaginalt eller analt sex samt genom att dela personliga föremål som tandborstar eller rakhyvlar. Viruset kan också överföras, även om den smittade personen inte har synliga symtom, genom asymptomatisk utsöndring. För vidare läsning kan du besöka Sundhed.dk.

Hur många har herpes?

Herpes är en mycket vanlig infektion globalt. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är cirka 3,7 miljarder människor under 50 år infekterade med HSV-1, och cirka 491 miljoner människor i åldern 15-49 år har HSV-2. I Danmark uppskattas det att cirka 70% av befolkningen har HSV-1, och cirka 20% har HSV-2. Många människor är inte medvetna om att de är infekterade, eftersom infektionen kan vara asymptomatisk eller ha milda symtom som inte igenkänns som herpes. För mer statistik och detaljer kan du besöka Statens Serum Institut.

Hur ser herpes ut?

Herpes visar sig ofta som små, smärtsamma blåsor eller sår på huden eller slemhinnorna. Dessa blåsor kan vara fyllda med vätska och kan spricka och bli till öppna sår som senare bildar skorpor. Området runt blåsorna kan vara rött och svullet. Symtomen kan variera i intensitet, och vissa personer upplever klåda eller stickningar innan blåsorna uppstår.

Herpes på läppen

Herpes på läppen, även känt som munsår eller labial herpes, visar sig som små, vätskefyllda blåsor, vanligtvis längs kanten av läpparna. Blåsorna kan samla sig i grupper och bilda smärtsamma sår. Innan blåsorna bryter ut kan man uppleva klåda, stickningar eller en brännande känsla i det drabbade området. Efter att blåsorna spricker bildar de skorpor som faller av inom några veckor.

Herpes i munhålan

Herpes i munhålan orsakas främst av herpes simplex-virus typ 1 (HSV-1). Det är en vanlig infektion som kan orsaka smärtsamma sår i och runt munnen.

Oral herpes manifesterar sig vanligtvis genom följande symtom:

  • Blåsor och sår: Små, vätskefyllda blåsor som spricker och blir till smärtsamma sår. Dessa sår uppstår vanligtvis på läpparna, runt munnen, tandköttet, tungan eller insidan av kinderna.

  • Klåda och stickningar: Innan blåsorna dyker upp kan det finnas en känsla av klåda, stickningar eller brännande känsla i det drabbade området.

  • Smärta: Såren kan vara smärtsamma och göra det svårt att äta, dricka eller tala.

  • Feber: Speciellt vid det första utbrottet kan feber, muskelsmärta och allmän sjukdomskänsla uppstå.

  • Svullna lymfkörtlar: Svullna lymfkörtlar i halsen kan också förekomma.

Herpes i munhålan smittar huvudsakligen genom direkt kontakt med en infekterad persons mun eller saliv, till exempel vid kyssar eller delning av redskap som bestick och dricksglas. 

Efter den första infektionen kan viruset förbli i ett vilande tillstånd i nervvävnaden. Återaktivering av viruset kan utlösas av faktorer som stress, solljus, sjukdom eller försvagat immunsystem, vilket resulterar i återkommande utbrott av sår i munhålan.

Herpes på tungan

Herpes på tungan manifesterar sig som små, smärtsamma blåsor eller sår på tungans yta. Dessa kan vara mycket obehagliga och göra det svårt att äta eller tala. Symtomen börjar ofta med en brännande eller stickande känsla, varefter blåsorna uppstår och till slut bildar skorpor, precis som herpes på läppen.

Herpes i ögat

Herpes i ögat, även känt som ocular herpes, kan orsaka röda, smärtsamma ögon och suddig syn. Symtomen kan inkludera små, vätskefyllda blåsor på ögonlocket eller runt ögat samt inflammation i ögats hornhinna (keratit). Detta kan leda till ljuskänslighet, tårflöde och en känsla av något i ögat. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp, eftersom det kan leda till allvarliga synproblem om det inte behandlas korrekt.

Herpes på kroppen

Herpes på kroppen, även känt som herpes zoster eller bältros, orsakas av samma virus som orsakar vattkoppor (varicella-zoster-virus). Det visar sig som ett smärtsamt utslag med vätskefyllda blåsor, som vanligtvis uppstår på ena sidan av kroppen eller ansiktet. Utslagen följer ofta en nervbana och kan åtföljas av feber, huvudvärk och en allmän sjukdomskänsla. Smärtan kan vara intensiv och varar vanligtvis längre än själva utslaget.

Behandling

Även om det inte finns något botemedel mot herpes simplex-virus, kan behandling hjälpa till att lindra symtom och påskynda läkningsprocessen:

  • Antivirala läkemedel: Läkemedel som aciklovir, valaciklovir och famciklovir kan minska varaktigheten och svårighetsgraden av symtomen.
  • Smärtlindring: Receptfria smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol kan hjälpa till att lindra smärta.
  • Topiska medel: Kräm och salvor med antivirala eller smärtlindrande egenskaper kan appliceras direkt på såren.
Tillbaka till blogg