Alt du bør vide om gonoré: Symptomer, tegn og behandling - Nordic Tests ApS

Allt du bör veta om gonorré: Symtom, tecken och behandling

Vad är gonorré? Gonorré är en sexuellt överförbar infektion som orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae . Det drabbar oftast könsorganen, men kan även påverka andra delar av kroppen, såsom anus och svalg. Gonorré i halsen är särskilt vanligt vid oralsex.

Tecken på gonorré

Gonorré uppträder ofta som smärta vid urinering och flytningar från könsorganen. Hos män kan det finnas ömhet eller svullnad i testiklarna, medan kvinnor kan uppleva buksmärtor och blödningar mellan mens. Gonorrésymtom kan dock variera, och vissa människor kan vara asymtomatiska, vilket innebär att de inte visar några tecken på gonorré .

Gonorré i halsen

Vid oralsex kan bakterierna överföras till halsen och orsaka gonorré i halsen. Symtomen kan likna en vanlig halsont med halsfluss och svullna halsmandlar, men i många fall finns inga symtom.

Behandling av gonorré

Det är viktigt att snabbt söka gonorrébehandling , eftersom obehandlad gonorré kan leda till allvarliga komplikationer, såsom infertilitet och kronisk smärta. Gonorré behandlas med antibiotika, och det är avgörande att fullfölja behandlingsförloppet för att undvika resistens. Om du misstänker att du har gonorré kan det vara en bra idé att ta ett test för att vara säker. Du kan läsa mer om provet här .

Gonorré är en allvarlig sjukdom, men med rätt behandling kan den lätt botas. Var medveten om de typiska tecknen på gonorré och sök behandling om du upplever symtom.

Vanliga frågor om gonorré

Vilka är symptomen på gonorré?

De vanligaste symtomen på gonorré inkluderar smärta vid urinering och onormal flytning. Män kan uppleva ömma testiklar, och kvinnor kan uppleva buksmärtor och blödningar mellan mens. Vissa personer kan dock vara asymtomatiska.

Hur behandlas gonorré?

Gonorré behandlas med antibiotika, och det är viktigt att fullfölja hela behandlingsförloppet för att undvika resistens. Utan behandling kan gonorré leda till allvarliga hälsoproblem.

Kan man få gonorré i halsen?

Ja, gonorré kan överföras till halsen genom oralsex. Gonorré i halsen kan ge symtom som halsont, men många upplever inga symtom alls.

Hur snart ska du söka behandling för gonorré?

Det är viktigt att söka gonorrébehandling så snart som möjligt om du upplever symtom eller har blivit utsatt för infektion. Tidig behandling kan förhindra allvarliga komplikationer.

Tillbaka till blogg

Urval av tester för sexuellt överförbara sjukdomar

Se urvalet av könssjukdomstester. Testa för könssjukdomar idag och få svar på 10 minuter.

1 av 4