Gonore - mand med plaster over kønsdelene - ikke upassende

Allt du behöver veta om gonorré: Symtom, gonorrétest, infektion, behandling.

Allt du behöver veta om gonorré: Symtom, infektion, behandling

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom som drabbar tusentals människor varje år. Denna sexuellt överförbara sjukdom, orsakad av bakterien neisseria gonorrhoeae, kan orsaka allvarliga och långvariga hälsoproblem om den inte behandlas i tid. I den här artikeln kommer vi att dyka in i allt du behöver veta om gonorré, inklusive symtom, överföring, behandling och förebyggande.

Vad är gonorré?

Gonorré är en av de vanligaste sexuellt överförbara infektionerna, särskilt bland unga i åldern 15-24 år. Denna könssjukdom kan infektera slemhinnorna i urinröret, ändtarmen, halsen och, hos kvinnor, livmoderhalsen. Om den inte behandlas kan gonorré leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive infertilitet.

Hur får man gonorré?

Gonorré överförs genom oskyddad sexuell kontakt, inklusive vaginalt samlag, analsex och oralsex. Det är också möjligt för en gravid kvinna att överföra gonorré till sitt barn under förlossningen. Det är viktigt att använda skydd under sexuell aktivitet för att förhindra gonorré och andra könssjukdomar.

Symtom på gonorré

Många människor med gonorré visar inga symtom, men när symtom uppstår kan de inkludera:

  • Hos män: Smärta vid urinering, pusliknande flytningar från penis och svullna testiklar.
  • Hos kvinnor: Ökad flytning från slidan, smärta vid urinering, blödningar utanför menstruationen.

Ytterligare symtom kan vara klåda, pusliknande flytningar, fläckar av lätt blod på toalettpappret vid rektalinfektion, ögonsmärta, ljuskänslighet vid ögoninfektion och symtom som halsont vid halsinfektion. Bakterierna kan också spridas genom blodomloppet och orsaka feber, utslag, ledvärk, svullnad och stelhet.

Hur behandlas gonorré?

Gonorré kan behandlas med antibiotika. Det är viktigt att ta all ordinerad medicin, även om symtomen försvinner innan medicineringen är avslutad. Alla sexpartners måste också testas och behandlas för att förhindra ytterligare spridning av infektionen.

Hos Nordic Tests kan du få snabba tester för gonorré . Leveranstiden är 1-3 dagar, och testet ger svar 10 minuter efter användning. Alla tester är för professionellt bruk och skickas i diskret förpackning.

Hur undviker jag att få gonorré?

För att minska risken för gonorré:

  • Använd kondom vid sexuell aktivitet.
  • Begränsa antalet sexpartners.
  • Se till att du och din partner testas för sexuellt överförbara infektioner.
  • Undvik sex med någon som visar tecken på en sexuellt överförbar infektion.

Statistik om gonorré i Danmark

Under 2019 registrerades 3 303 fall av gonorré i MiBa ( Den danska mikrobiologidatabasen ), medan siffran för 2020 var 3 464. Detta visar på en ökning av antalet ärenden under de två åren. Dessutom rapporterades 2 211 fall av gonorré under 2019, fördelat på 2 135 personer. År 2020 rapporterades 2 670 fall fördelat på 2 484 personer.

Gonore statistik Danmark

Källor:

Tillbaka till blogg

Urval av tester för sexuellt överförbara sjukdomar

Se urvalet av könssjukdomstester här

1 av 4