Hvordan smitter herpes? Alt om smitte gennem forkølelsessår og seksuelt overført herpes - Nordic Tests ApS

Herpes: Symtom, behandling och smitta

Herpes är en vanlig virusinfektion som många människor bär på utan att veta om det. Men hur smittar herpes egentligen, och när är det störst risk att bli smittad? Här tittar vi närmare på de olika smittvägarna och tidpunkter då herpes kan överföras från en person till en annan.

Hur smittar herpes?

Herpes överförs främst genom direktkontakt med en smittad persons hud, slemhinnor eller kroppsvätskor. Det finns två typer av herpesvirus: Herpes Simplex Virus typ 1 (HSV-1), som ofta orsakar munsår, och Herpes Simplex Virus typ 2 (HSV-2), som vanligtvis förknippas med genital herpes. Båda typerna kan dock överföras både oralt och sexuellt, beroende på kontaktens karaktär.

Munsårsinfektion

Munsår, som orsakas av HSV-1, sprids vanligtvis genom kyssar eller nära fysisk kontakt med någon som har aktiva sår eller blåsor. Viruset kan också överföras genom att dela personliga föremål som tandborstar, läppbalsam eller handdukar som har varit i kontakt med det infekterade området. Det är viktigt att notera att du kan smitta andra även när det inte finns några synliga symtom, eftersom viruset kan finnas på hudens yta.

När är herpes smittsamt?

Herpes är mest smittsam när en person har aktiva utbrott med synliga sår eller blåsor. Men herpes kan också överföras under perioder utan synliga symtom, så kallad asymtomatisk utsöndring. Detta inträffar när viruset är aktivt på ytan av huden, även om den infekterade personen inte har några tecken på ett utbrott. Risken för infektion är högre när det finns ett brott i huden, men det är möjligt att bli smittad även utan uppenbara symtom.

Herpesinfektionsvägar

Herpes överförs främst genom hud-mot-hud-kontakt. HSV-1 överförs oftast genom kyssar eller nära kontakt med munnen, medan HSV-2 främst överförs genom sexuell kontakt. Men båda typerna kan överföras mellan munnen och könsorganen, särskilt vid oralsex. Det är också möjligt att bli smittad genom att röra vid ett område som varit i kontakt med viruset och sedan röra vid din egen eller andras hud.

Hur kan du minska risken för herpesinfektion?

För att minimera risken att smitta andra med herpes är det viktigt att undvika kontakt med de infekterade områdena under ett utbrott. Att använda kondom kan minska risken för överföring, men skyddar inte helt, eftersom herpes kan spridas från områden som inte täcks av kondomen. Det rekommenderas också att undvika att dela personliga saker och upprätthålla god hygien.

Är du osäker på symtomen på herpes, och Hur behandlas herpes?

Du kan få mer information om herpessymtom här, och få information om alternativen för behandling av herpes i vår artikel.

Vanliga frågor om herpesinfektion

  • Kan herpes spridas från munnen till könsorganen?
    Ja, herpes kan överföras från munnen till könsorganen, särskilt genom oralsex. HSV-1, som vanligtvis orsakar munsår, kan överföras till underlivet om det finns kontakt med en smittad persons mun.
  • Hur stor är risken att få herpes?
    Chanserna att drabbas av herpes varierar beroende på flera faktorer, inklusive typen av herpesvirus, frekvensen av utbrott och om det finns synliga symtom. Att använda skydd och undvika kontakt under utbrott kan minska risken avsevärt.
  • Kan man bli smittad av herpes utan att veta om det?
    Ja, många människor är infekterade med herpes utan att veta om det, eftersom viruset kan finnas i kroppen utan att ge symtom. Detta kallas asymptomatisk utsöndring, och det är fortfarande möjligt att smitta andra även utan symtom.
  • Är det säkert att ha sex om jag eller min partner har herpes?
    Det är möjligt att ha sex om någon av er har herpes, men det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att minska risken för infektion. Att använda kondom kan minska risken, men det skyddar inte helt. Undvik sex under ett aktivt utbrott och överväg att prata med en läkare om antivirala läkemedel som kan minska risken för infektion.

Testa för herpes

Vill du ta reda på om du är herpessmittad kan du köpa ett herpestest här.

Tillbaka till blogg