Statistik over klamydia i Danmark illustreret på kort

Klamydia - Danmark slår nytt rekord

Man kan snabbt bli oroad över den höga förekomsten av klamydiainfektion bland danskar – särskilt den danska ungdomen. Enligt Statens Serum Institut diagnostiserades 31 430 fall i åldersgruppen 15-29 år 2021 och mörkertalet väntas bli mycket högre, eftersom de flesta hoppar över läkarbesöket om de inte har symtom.

Sex & Samhälle, har flera år i rad uttryckt sin oro över den höga smittfrekvensen vi ser i Danmark. De uppmärksammar att det särskilt är de många danskarna som går runt med en klamydiainfektion utan att veta om det, vilket gör det svårt att hålla nere infektionen.


Sex & Society betonar att ju fler tillgängliga testalternativ det finns för danskarna, desto lättare blir det att stävja spridningen av klamydia och andra sexuellt överförbara sjukdomar i Danmark. År 2021 tilldelade danska regioner 10 miljoner DKK. DKK för att förebygga klamydiainfektion och gjorde det därmed möjligt för en rad kommuner att erbjuda gratis hemtester för klamydia och gonorré. Detta har dock inte haft någon märkbar inverkan på klamydiainfektionen i Danmark, som ständigt ökar år efter år.

Detta tyder på att tillgängligheten och testprocessen måste göras mer effektiva för att eliminera klamydiainfektionen.

"Tanken med att erbjuda gratis hemtester till unga är bra nog, men det fungerar inte i praktiken. Många har varken tid eller lust att hämta hem ett klamydiatest på posten och lämna in det igen efter användning. Dessutom måste ungdomarna vänta på leverans två gånger och samtidigt vänta på att klamydiatestet ska analyseras på ett externt laboratorium, säger Nicolas Dalsgaard, vd på Nordic Tests ApS.

”Vi hör från många unga att det tidigaste de får ett provsvar är en vecka efter att de har beställt hemprovet. Andra kan vänta upp till två veckor för att få svar på om de är infekterade med klamydia”, utvecklar han.

Nordic Tests kommer att ligga i framkant i kampen mot könssjukdomar i Danmark. Det ska gå lika enkelt och snabbt att testa sig för könssjukdomar som att köpa ett graviditetstest i Netto.

Vi är stolta över att kunna leverera ett klamydiatest som kan ge ett testresultat 10 minuter efter användning. Nordic Tests har Danmarks snabbaste leverans av tester för könssjukdomar och vi arbetar med att leverera testerna till dörren samma dag som de beställs. Alla tester är CE-godkända för professionellt bruk och vi jobbar hårt med att ta fram ett klamydiatest som kan säljas i olika stormarknader i Danmark.

Se vårt klamydiatest för män här och vårt klamydiatest för kvinnor här.

Testa dig för både klamydia och gonorré här.

Klamydia är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen i Danmark, med cirka 50 000 nya fall varje år. En obehandlad klamydiainfektion kan orsaka minskad fertilitet och infertilitet, ektopisk graviditet, kronisk buksmärta hos kvinnor och inflammation i testiklarna hos män.


Referenser:

Källa 1

Källa 2

Källa 3

Tillbaka till blogg

Urval av tester för sexuellt överförbara sjukdomar

Se urvalet av tester för sexuellt överförbara sjukdomar här

1 av 8