Illustration af en medicinsk infografik med vigtig information om Klamydia: Symptomer, Smittespredning, og Behandling

Klamydia: Symtom, tester, smitta och behandling

Vad är klamydia?

Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av bakterien Chlamydia trachomatis. Det angriper främst cellerna i urinröret och livmoderhalsen, men kan också orsaka infektioner i ändtarmen och ögonen. Konsekvensen av en obehandlad klamydiainfektion kan vara infertilitet, vilket gör det avgörande att behandla den.

Om du är tveksam kan du köpa ett klamydiatest och få ett snabbt svar.

Hur vanligt är klamydia?

Klamydia är den mest utbredda sexuellt överförbara bakteriella infektionen i Danmark och drabbar särskilt ungdomar i åldersgruppen 15 till 29 år. Antalet bekräftade fall av klamydia i Danmark är cirka 30 000 per år , men man uppskattar att det verkliga antalet smittade personer är mycket högre, många människor har klamydia utan att få symtom och testas därför inte.

Hur får man klamydia?

Klamydia överförs främst genom oskyddad sexuell kontakt, såsom vaginalt samlag, analsex eller oralsex. Gravida kvinnor kan överföra infektionen till sina barn under förlossningen, medan barn som blir smittade vanligtvis får ögoninfektioner och i vissa fall lunginflammation. Oftast finns inga symtom på en klamydiainfektion, men om symtomen dyker upp är det oftast efter en till tre veckor efter infektionstillfället.

Klamydia symptom

Både män och kvinnor upplever ofta urinvägsinfektion, med tydliga flytningar från urinröret och sveda vid urinering hos män, medan kvinnor kan ha ökade flytningar och sveda vid urinering. Klamydia i ändtarmen kan ge flytningar och smärta, men ofta utan symtom. Infektionen kan via händerna överföras till ögonen med sekret från underlivet, vilket kan leda till ögoninflammation med rodnad i ögats slemhinna och eventuell varning.
Symtom på klamydia kan variera och nästan hälften av de smittade utvecklar symtom.

Kvinnors symptom på klamydia:

  • Brännande och smärta vid urinering
  • Onormalt riklig och gulaktig flytning
  • Blödning utanför den vanliga mens och blödning efter samlag
  • Magsmärtor hela tiden eller kanske bara vid samlag
  • Svår buksmärta och feber (bukinflammation)

Manliga symptom på klamydia:

  • Brännande i urinröret vid urinering
  • Utsöndring från urinröret
  • Klåda i urinröret

Vem löper störst risk att få klamydia? Har jag klamydia?

Personer med många sexpartners och personer som har oskyddat sex har en ökad risk att få klamydia. Det är viktigt att testas för både klamydia och gonorré, eftersom symtomen på de två infektionerna kan vara lika. Diagnosen kan endast ställas en till tre veckor efter infektionstillfället.


Hur behandlas klamydia?

Många danskar testas med antingen urin eller pinne hos sin husläkare. Om testet är positivt kommer läkaren att ordinera en behandling, ofta en receptbelagd antibiotikakur , som kan bekämpa klamydiainfektionen. De flesta danska läkare har en svarstid på mellan 7 och 14 dagar för ett klamydiatest. Utöver det finns även de dagar det tar från att du bokar en läkartid till den dag du testas. Det är mycket viktigt att du informerar dina sexpartners om att du har blivit smittad, så att även de kan undersökas och få nödvändig behandling.

Hos Nordic Tests kan du få snabbtest för klamydia. Leveranstiden är 1-3 dagar och testet ger svar 10 minuter efter användning. Alla tester är för professionellt bruk och skickas i diskret förpackning.

Hur undviker jag att få klamydia?

För att undvika infektion med klamydia är det viktigt att undvika oskyddat sex. Det mest effektiva "vapnet" mot klamydiainfektion är kondomen, som har över 99,9 % chans att förhindra infektion med klamydia.
Tyvärr finns det inget vaccin mot klamydia, men att använda kondom är det bästa skyddet mot infektion.


Kan du säga om du har klamydia?

Svaret är i de flesta fall nej. Klamydia visar sig inte alltid med synliga tecken, varför många människor går runt med sjukdomen utan att veta om det. Det är därför viktigt att testas regelbundet, även om du inte tror att du har klamydia.


Hur ser klamydia ut?

Som tidigare nämnt kan klamydia vara svårt att identifiera baserat enbart på symtom, eftersom många människor inte upplever några. Det är därför viktigt att ta ett klamydiatest, även om du inte har några symptom på klamydia. Det gäller särskilt personer i riskzonen t.ex. om du har flera sexpartners eller har haft oskyddat sex.


Är klamydia farligt?

Om en klamydiainfektion upptäcks och behandlas tidigt kommer det sällan att få långsiktiga konsekvenser . Men om den lämnas obehandlad kan den spridas och leda till bäckeninflammatorisk sjukdom hos kvinnor, vilket kan göra det svårare för ett befruktat ägg att passera genom äggledaren till livmodern, vilket kan leda till infertilitet. Hos män kan en obehandlad klamydiainfektion resultera i inflammation i epididymis.


Det är tydligt att klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom som bör tas på allvar. Men lyckligtvis är det en infektion som kan förebyggas, upptäckas och behandlas effektivt. På Nordic Tests ApS finns vi här för att stötta dig i din kamp mot klamydia och andra sexuellt överförbara sjukdomar, genom att erbjuda pålitliga, snabba och diskreta tester som kan ge dig sinnesro, så att du inte behöver oroa dig för att smitta andra.

Kan man få klamydia av oralsex?

Det korta svaret är, ja, klamydia kan överföras genom oralsex. Om din partner har en aktiv klamydiainfektion i halsen, slidan eller ändtarmen kan du bli smittad genom oralsex. Det betyder att det är viktigt att använda skydd även vid oralsex .

Vilka är de vanligaste könssjukdomarna?

Förutom klamydia finns det många andra könssjukdomar du bör vara medveten om, inklusive gonorré, syfilis, HIV, herpes, HPV och många andra. Det är viktigt att förstå att även om klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna, är den bara en av många, och att regelbundna tester för alla dessa sjukdomar är avgörande för att upprätthålla din sexuella hälsa. Det är dock viktigt att komma ihåg att könssjukdomar som hiv och syfilis inte är lika utbredda i Danmark som i många andra delar av världen. Å andra sidan kan konsekvenserna av infektion med hiv och syfilis vara livshotande.

Klamydia test

På Nordic Tests finns vi här för att hjälpa dig ta kontroll över din sexuella hälsa. Vi finns tillgängliga för att svara på alla frågor och funderingar du kan ha om könssjukdomar.
Om du är osäker på om du har klamydia och vill göra ett test, beställ ett snabbtest redan idag och låt oss hjälpa dig att skydda dig själv och de du bryr dig om.

Källor:

Tillbaka till blogg

Urval av tester för sexuellt överförbara sjukdomar

Se urvalet av tester för sexuellt överförbara sjukdomar här

1 av 8