Klamydia smitte – Hvordan klamydia smitter, og hvordan du beskytter dig - Nordic Tests ApS

Klamydiainfektion – Hur klamydia är smittsam och hur man skyddar sig

Klamydia är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna och det är lätt att bli smittad utan att veta om det. Klamydia kan överföras genom vaginalt, analt eller oralsex. Det är också möjligt att få klamydia i halsen genom oralsex.

Hur överförs klamydia?

Klamydia överförs genom kontakt med infekterade kroppsvätskor, och den kan överföras både genom vanligt samlag och oralt samlag. Klamydiainfektion oralt är ofta utan symtom, vilket gör det svårt att upptäcka utan test. Därför är regelbundna tester viktiga.

Hur man undviker klamydia

Det bästa sättet att skydda dig mot klamydiainfektion är att använda kondom under samlag. Det gäller även oralsex, eftersom det kan förhindra spridning av bakterierna. Du bör också överväga att testa dig regelbundet, särskilt om du byter partner.

När ska man testa sig för klamydia?

Många människor som blir infekterade med klamydia upplever inga symtom. Om du har haft oskyddat sex eller misstänker att du har blivit utsatt för klamydiainfektion bör du testas så snart som möjligt.

Vanliga frågor om klamydiainfektion

Är klamydia farligt?

Obehandlad klamydia kan leda till allvarliga problem som infertilitet. Därför är det viktigt att bli testad och behandlad snabbt.

Kan man få klamydia i munnen?

Ja, klamydia kan överföras genom oralsex och infektera halsen. Detta kallas även klamydia i halsen .

Är klamydia alltid smittsamt?

Klamydia överförs ofta utan symtom, men inte alltid. Det går dock att överföra bakterierna utan att ens veta att man är smittad.

Hur undviker jag att bli smittad av klamydia?

Det bästa sättet att undvika klamydia är att använda kondom under vaginalt, analt och oralt sex och att testa sig regelbundet.

Vill du ha mer information om klamydia?

Då kan du dra nytta av att läsa våra artiklar om det klamydia symptom och klamydiainfektion!

Tillbaka till blogg

Urval av tester för sexuellt överförbara sjukdomar

Se urvalet av tester för sexuellt överförbara sjukdomar här

1 av 4