Få bedre sædkvalitet: Otte råd til bedre sædkvalitet

Minskad spermiekvalitet: Åtta saker du kan göra för att öka din spermiekvalitet.

Hur du får bra spermiekvalitet: Åtta saker du kan göra för att öka din spermiekvalitet

I sällsynta fall kan dålig spermiekvalitet bero på ett olyckligt genetiskt anlag. Men oftast är dålig spermiekvalitet ett resultat av livsstil. I den här artikeln kan du läsa om ett antal faktorer som kan ha en betydande negativ inverkan på din spermiekvalitet. Dessutom kommer vi att titta på olika livsstilsförändringar som kan förbättra chanserna att öka din fertilitet idag. Det kan vara fördelaktigt att få din spermiekvalitet testad med ett spermiekvalitetstest . Detta kan ge värdefull insikt om ens nuvarande tillstånd och möjliggöra förändringar i vanor som påverkar spermiekvaliteten.

Tillbaka till blogg

Förslag 1

röker cannabis

Forskning pekar på att konsumtion av cannabisprodukter som hasch och marijuana kan ha en negativ effekt på spermiekvaliteten. Resultat från en nyligen genomförd studie visade att män som rökte cannabis mer än en gång i veckan hade en spermiekvalitet som var nästan 30 % sämre än de som inte gjorde det. Det har också observerats att ju oftare du röker cannabis, desto större utmaningar kan spermierna ha att röra sig.

Förslag 2

Alkohol

Konsumtionen av alkohol kan ha en direkt inverkan på spermiekvaliteten. Forskning tyder på att en veckokonsumtion av mer än 25 enheter alkohol kan ha en betydande negativ effekt. Även en måttlig konsumtion på 5 enheter per vecka kan få konsekvenser. Men det är ännu inte klart för forskarna vad alkoholens exakta effekt är på manlig fertilitet när den ses isolerat. Niels Jørgensen rekommenderar därför att du följer Sundhetsstyrelsens rekommendation och begränsar ditt veckovisa alkoholintag till max 10 enheter.

Förslag 3

Cigarettrökning

Cigaretter är också förknippade med en ökad risk för dålig spermiekvalitet hos män. Antalet rökta cigaretter korrelerar negativt med antalet spermier och deras rörlighet; med andra ord, ju fler cigaretter du röker, desto färre spermier produceras och deras förmåga att röra sig minskar. Forskning tyder till och med på att en daglig konsumtion av bara 1-2 cigaretter kan ha skadliga effekter. Dessutom har man funnit bevis för att rökning kan öka risken för DNA-skador i spermiecellerna. Även om det fortfarande är oklart vilken exakt effekt rökavvänjning har på att förbättra spermiekvaliteten, tyder studier på att det finns en positiv korrelation.

Förslag 4

Fysisk aktivitet

Brist på fysisk aktivitet i det dagliga livet kan möjligen påverka spermiekvaliteten negativt. Även om det ännu inte är definitivt bevisat, rekommenderar läkare i allmänhet att följa Sundhetsstyrelsens vägledning att ägna sig åt minst trettio minuter av måttlig till kraftig fysisk aktivitet varje dag. Å andra sidan kan för mycket träning också tänkas ha en negativ inverkan på spermiekvaliteten. Niels Jørgensen påpekar att överdriven träning och ett överdrivet fokus på en hälsosam livsstil, som man ser vid ortorexi, kan leda till att kroppen prioriterar sina resurser för mer kritiska funktioner snarare än spermieproduktion.

Förslag 5

Övervikt

Forskning tyder på att män som är kraftigt överviktiga, som kännetecknas av ett BMI över 30, ofta upplever nedsatt spermiekvalitet. Dessutom tyder vissa studier på att ett högre BMI kan ha en skadlig effekt på spermiers form och rörlighet. Övervikt är också förknippat med lägre nivåer av testosteron och kan orsaka erektila problem

Förslag 6

Ensidig & ohälsosam kost

Om du äter en typisk västerländsk kost rik på högförädlade livsmedel och mättat fett kan det orsaka en försämring av spermiekvaliteten. En studie visar att en högre konsumtion av högförädlade livsmedel är förknippad med lägre totala spermieantal, koncentration och rörlighet. Dessutom visade sig att ersätta energi från högt bearbetade livsmedel med minimalt bearbetade livsmedel vara associerat med förbättringar i totalt antal spermier, koncentration, total rörlighet, progressiv motilitet och normala spermier.

Förslag 7

Värme

Spermieproduktionen är mycket känslig för temperaturförändringar och föredrar en temperatur som är 2 till 4 grader kallare än kroppens kärntemperatur. Feber eller värme som appliceras på testiklarna kan skada spermiekvaliteten, eftersom värmestress kan leda till spermieapoptos och DNA-skador. Dessutom kan det ha en negativ inverkan på spermieantal, motilitet och morfologi.

Förslag 8

Anabola steroider

Den utbredda uppfattningen att användningen av anabola steroider för att öka muskelmassan är ofarlig är en farlig missuppfattning. Anabola steroider kan orsaka allvarligt undertryckande av spermieproduktionen, vilket ofta resulterar i markant minskad eller fullständigt upphörande av spermieproduktionen hos män som använder dessa läkemedel. Även om många män upplever en återhämtning av sin spermiekvalitet när de slutar ta steroider, kan denna process ta mer än ett år, och för vissa kan skadan vara mer långvarig. Användningen av anabola steroider är också kopplad till en ökad risk för andra hälsoproblem, särskilt hjärt- och kärlsjukdomar och psykiskt beroende.

Fem myter om spermiekvalitet

Ger tighta byxor dålig spermiekvalitet?

Tvärtemot vad många tror finns det inga övertygande bevis som tyder på att tajta byxor, inklusive jeans, påverkar spermiekvaliteten negativt.

Ger värmen från en bärbar dator dålig spermiekvalitet?

Även om det inte är väl studerat, finns det en allmän rekommendation att hålla testiklarna borta från direkt värme. En praktisk lösning kan vara att placera en kudde mellan knät och datorn för att minska risken.

Orsakar värme i bilsperma dålig spermiekvalitet?

Precis som med datorer finns det ingen övertygande forskning som visar ett direkt samband mellan spermakvalitet och användningen av uppvärmda stolar i bilar. Det rekommenderas dock att använda värme i bilbarnstolen med måtta.

Ger mobilstrålning dålig spermiekvalitet?

Det finns inga direkta bevis för att strålning från mobiltelefoner kan påverka spermiekvaliteten. Det finns dock en växande diskussion om de radioaktiva strålarna från mobiltelefoner
och deras potentiella effekt på hormonbalansen och nervsystemet, vilket kan vara en anledning att hålla mobilen borta från underlivet.

Ger bastun dålig spermiekvalitet?

Regelbunden bastuanvändning anses inte vara skadlig för spermiekvaliteten.