Hvornår skal man testes for kønssygdomme? Få svar her! - Nordic Tests ApS

När ska man testas för könssjukdomar? Få svar här!

Att testa sig för könssjukdomar är en viktig del av att ta hand om din egen och andras hälsa. Många könssjukdomar är asymtomatiska och det kan vara svårt att upptäcka dem utan ett test. Det är därför det är avgörande att testa sig regelbundet, speciellt om du har haft oskyddat sex eller flera partners. Här går vi igenom när du ska göra ett test för sexuellt överförbara sjukdomar , samt hur du kan testa dig hemma.

När ska man testa sig för klamydia?

Klamydia är en av de mest utbredda sexuellt överförbara sjukdomarna, och den överförs ofta utan att orsaka symtom. Du bör ta ett klamydiatest om du har haft oskyddat sex, byter partner eller om du upplever symtom som smärta vid urinering, flytningar eller smärta i nedre delen av buken. Regelbundna tester är särskilt viktiga eftersom obehandlad klamydia kan leda till komplikationer som infertilitet.

Vill du ha mer information om klamydia? Då kan du läsa våra artiklar om klamydiainfektion , klamydiasymtom respektive klamydiabehandling i våra övriga artiklar.

När ska man testa sig för herpes?

Herpes kan orsaka smärtsamma blåsor på underlivet, men många kan bli smittade utan att veta om det, eftersom herpes ofta är vilande. Om du har upplevt utbrott av blåsor eller sår bör du ta ett test för herpes . Herpes går inte att bota, men symtomen går att behandla och det är viktigt att veta om man är smittad för att undvika att smitta andra.

Vill du ha mer information om herpes? Då kan du läsa våra artiklar om herpesinfektion , herpessymtom och herpesbehandling i våra andra artiklar.

När ska man testas för gonorré?

Gonorré är en bakteriell infektion som kan påverka könsorganen, halsen och ändtarmen. Symtomen inkluderar smärta vid urinering och gula eller gröna flytningar, men många kan vara asymtomatiska. Om du har haft oskyddat sex bör du testas för gonorré. Utan behandling kan gonorré leda till allvarliga hälsoproblem, särskilt för kvinnor.

Vill du ha mer information om gonorré? Då kan du läsa vår stora artikel om gonorré här

När ska man testas för syfilis?

Syfilis är en allvarlig könssjukdom som utvecklas i flera stadier. De första symtomen kan vara sår på könsorganen, men i de senare stadierna kan syfilis påverka hela kroppen. Om du får sår eller utslag bör du göra ett test för syfilis . Det är viktigt att få behandling tidigt, eftersom obehandlad syfilis kan leda till allvarliga hälsoproblem som skador på hjärnan och hjärtat.

När ska man testas för hiv?

HIV är en allvarlig virusinfektion som kan leda till AIDS om den inte behandlas. Du bör ta ett test för hiv om du har haft oskyddat sex, delat nålar eller om du har haft sexuell kontakt med någon som är hivsmittad. Det är viktigt att testas regelbundet eftersom hiv kan kontrolleras med medicin om det upptäcks tidigt.

Vanliga frågor om STD-testning

Vad händer om du inte testas för könssjukdomar?

Om du inte testar dig kan könssjukdomar förbli oupptäckta och leda till allvarliga hälsoproblem som infertilitet, kronisk smärta och ökad risk att smitta andra.

Hur testar man för könssjukdomar?

Tester för könssjukdomar kan utföras hos din läkare eller med ett test du kan använda själv hemma. Det handlar ofta om ett urinprov, ett blodprov eller en pinne från underlivet.

Är det svårt att testa sig för könssjukdomar?

Nej, det är lätt att bli testad. Du kan antingen ta ett test hemma själv eller gå till din läkare som kan ta prover och ge dig resultat inom några dagar.

Är det nödvändigt att gå till läkaren för att kontrolleras för sexuellt överförbara sjukdomar?

Nej, du kan också testa dig själv i ditt eget hem med tester som är precisa och diskreta. Dessa tester ger dig snabba svar utan att behöva besöka en klinik.

Tillbaka till blogg
1 av 3