Klamydia i Danmark: Ny rekord for 2023 - Nordic Tests ApS

Klamydia i Danmark: Nytt rekord för 2023

Klamydia i Danmark 2023: Uppdaterad statistik om STD

Klamydia är fortfarande den mest utbredda könssjukdomen i Danmark , och de senaste siffrorna från Statens Serum Institut (SSI) visar en alarmerande ökning av antalet smittade personer. Enligt den senaste uppskattningen från 2023 registrerades 42 228 nya fall av klamydia i Danmark, vilket är en ökning med 4 % jämfört med 2022. Detta gör klamydia till en betydande hälsoutmaning bland unga i åldern 15-29 år, där infektionsfrekvensen är högst .

Statistiken visar att män utgör 53% av alla klamydiafall , medan kvinnor står för 47%. Detta är en oroande utveckling, särskilt mot bakgrund av att klamydia ofta är asymtomatisk och därför i många fall odiagnostiserad, vilket kan leda till ytterligare infektion. Region Huvudstaden har flest registrerade fall medan Region Nordjylland har lägst antal klamydiasmittade pr. 100 000 invånare.

Klamydiautveckling under de senaste åren

Om man tittar på utvecklingen av klamydia i Danmark under de senaste åren har det skett en generell ökning av antalet smittade. Sedan 2018 har antalet registrerade fall ökat stadigt, med undantag för en kort nedgång 2020, möjligen hänförlig till pandemins inverkan på testtillgång. Under 2021 och 2022 steg siffrorna betydligt igen och 2023 sätter ytterligare ett rekord.

Det totala antalet könssjukdomar i Danmark , inklusive klamydia, visar en tendens att de yngre åldersgrupperna är mest utsatta. Särskilt personer mellan 20 och 24 år utgör en stor andel av de smittade, vilket understryker behovet av ökad information och insatser i denna åldersgrupp.

Geografisk fördelning av klamydiasmittade personer

Geografiskt finns det skillnader i antalet registrerade klamydiafall i de olika regionerna i Danmark. Region Huvudstaden har den högsta incidensen med över 700 fall per 100 000 invånare medan Region Nordjylland ligger i den nedre delen med runt 500 fall pr. 100 000 invånare . Dessa siffror speglar skillnader i både testtillgång och beteende bland befolkningen i de olika regionerna.

För mer information om klamydia och den senaste statistiken i Danmark kan du besöka Statens Serum Instituts hemsida där de regelbundet uppdaterar data och analyser.

Tillbaka till blogg

Urval av tester för sexuellt överförbara sjukdomar

Se urvalet av tester för sexuellt överförbara sjukdomar här

1 av 4